Hoe overwin je een writer’s block?

En toen verscheen er geen letter meer op het scherm. Bleven de pagina’s wit, verdroogde de inkt in mijn vulpen.

Terwijl het zo lekker ging.

Elke week schreef ik met plezier een blog en stuurde dat naar steeds meer volgers. Die enthousiast reageerden, wat mij nog meer plezier deed. En me tot nieuwe verhalen bracht.

Ik wilde nog beter schrijven en ging in 2014 een cursus volgen. En niet zomaar één, maar een cursus bij Kitty Kilian. In mijn ogen een van de beste bloggers van Nederland.

Onder haar leiding schreef ik nieuwe blogs. Betere blogs.

Maar toen de cursus afgelopen was, was het over. Er verscheen geen enkel verhaal meer van mij.

Ik kon het niet meer, durfde niet meer.

Het ‘perfectiespook’ had toegeslagen.

Ik wist nu immers hoe ‘het perfecte blog’ te schrijven. Had veel geld betaald om mijn schrijfkunsten te optimaliseren. Dat moest direct zichtbaar worden in alles wat ik schreef.

Waardoor elke poging tot bloggen strandde.

Meestal kwam het niet verder dan mijn hoofd. En de enkele keer dat ik me toch waagde aan een verhaal, stokte het na de eerste alinea’s.

Het was niet goed genoeg. Niemand mocht het lezen.

Wie het wel las, zou besmuikt lachen en zich uitschrijven van de mailinglijst. Of erger, negatief reageren op de tekst.

In mijn hoofd hoorde ik de kritieken nog voordat ze geschreven waren.

En publiceerde niets.

Tot april 2016. Toen ik Slimmer Schrijven begon. En weer met plezier ging schrijven.

Ik moest aan deze strijd denken toen ik onderstaande filmpje zag. Het is een erg mooie bundel van onze pogingen de juiste woorden op papier of scherm te zetten.

Toen ik het filmpje deelde op social media, kreeg ik direct de volgende vraag:

FB vraag

Whiskey, zoals blijkt uit de video, helpt. Al was het maar om te leren genieten…:-) Belangrijker is echter te weten:

Wat veroorzaakt jouw schrijfblokkade?

In de kern zijn er drie oorzaken:

 1. Perfectionisme. Daar had ik veel last van. Alles moet perfect zijn. Niet alleen het eindresultaat, maar ook de omstandigheden voordat je gaat schrijven. In je hoofd en in je omgeving. Zolang dat niet het geval is, raak je geen toetsenbord aan.
 2. Angst. Vooral voor de reacties van anderen. Of voor het feit dat jouw mening, jouw ideeën, jouw belevenissen onderdeel gaan worden van de wereld. Iedereen kan ze lezen.
 3. Tijd. Het is niet het juiste moment om te schrijven. Je hebt het te druk. Andere zaken zijn belangrijker. Of je moet nog wat langer broeden op je verhaal voordat je het op kunt schrijven.

Herkenbaar?

Omdat we allemaal onze eigen belemmerende overtuigingen hebben, lijkt het onmogelijk de ultieme oplossing te geven een schrijfblokkade op te heffen.

Wat zeker niet helpt is:

 • Wachten op inspiratie;
 • Uitstelgedrag;
 • Artikelen lezen over writer’s block…:-)

Wat dan wel?

Er is slechts één manier (ja echt, maar eentje) die een einde maakt aan een schrijfblokkade:

Ga schrijven

Ja, ik weet het. Open deur. Maar het is echt de enige weg.

Het maakt niet uit wat, hoe, waar, voor wie je schrijft. Of hoe lang. Schrijf desnoods een paar zinnen. Stop, en wees tevreden. Je bent (weer) een schrijver.

Charles Bukowski over writer's block

Ideeën en manieren die zeker helpen (weer) te schrijven zijn:

 • Schrijf alles op wat in je opkomt. Als er niets in je opkomt, schrijf je dat er niets in je opkomt.
  Voorbeeld:

  Ik schrijf. Terwijl ik niets weet te schrijven. Ik heb daar de laatste tijd last van. Baal ik van. Zou willen schrijven met het gemak van vroeger. Heb geen inspiratie. Zit voor me uit te staren. Ik zie de boekenkast. Dat zijn allemaal schrijvers die geen last hebben van schrijfangst. Of misschien wel hadden. Maar toch een boek hebben geschreven. Misschien zit daar wat inspiratie in.

 • Pak een boek uit je boekenkast. Sla bladzijde 67 op en lees de eerste volledige zin. Schrijf die over. Leg het boek weg en ga verder met schrijven op basis van die eerste zin.
 • Heb je een iPhone? Daarmee is het mogelijk woorden en zinnen in te spreken die direct worden omgezet in geschreven tekst. Als je dat doet, kom je los van het typen en leer je een andere gewoonte aan. En het scheelt vaak ook nog tijd. (je zult verbaasd zijn hoe accuraat de iPhone is).
 • Loop door een gedeelte van je woonplaats dat je niet of niet goed kent. Of ga naar een vreemde stad. Geniet van alle indrukken en de mensen die je ziet. Ga op een terrasje zitten en kijk om je heen. Neem pen en papier, een tablet of laptop en schrijf op wat je ziet, hoort en voelt.

Voorbeeld:

In het café zitten dertigers met hun kinderen. Een blond jongetje van een jaar of vier eet zijn Ben & Jerry’s chocolade-ijs. Een baby van een paar maanden zit bij zijn moeder op schoot. Drie mannen drinken bier. De moeder wijn. Voor de baby heeft de bediening een flesje melk warm gemaakt.

Een van de mannen wil gaan. Hij heeft nog een afspraak.
“Je gaat nog niet weg hè, Maarten.”
De dame in het gezelschap is vrij overtuigend.
“Ik heb een afspraak,” zegt hij.
“Je gaat nog niet weg, toch?”
Maarten blijft. Bestelt nog een Palm.

Het is half zeven. Het gesprek gaat verder. Over de straat waar ze wonen. De veranderingen. Het weer. Ik voel een koude luchtstroom en draai me om.

Geniet van het schrijven zelf (het proces)

Het duurde een tijdje, maar uiteindelijk ben ik dus weer gaan schrijven.

Na veel boze gedachten op en over mezelf. Gelukkig ontdekte ik de belangrijkste motivatie om weer te gaan schrijven: geniet van het schrijven zelf.

En dat betekende voor mij:

Laat de lezer los

Die komt vanzelf wel weer. Het gaat erom eerst weer blij te worden van het schrijven zelf. Van het knutselen met woorden. Het zoeken naar synoniemen. Het schrappen van overbodige woorden. Het killen van je darlings en het neerzetten van leuke karakters.

Als het plezier terug is, komt je lezer vanzelf weer in beeld. Want het gaat uiteindelijk om de waarde die jouw verhalen voor de lezer hebben. Maar eerst gaat het om jou als schrijver. En weet:

 • Dat schrijven hoeft niet direct perfect. Je doet het voor jezelf.
 • Angst voor kritiek is begrijpelijk. In deze tijd waar de nuance verdwenen lijkt te zijn zeker. Maar bedenk, kritiek zegt bijna altijd meer over de criticaster dan over jou.
 • En bloggen hoeft niet op tijd. Want tijd is er altijd.

Heb jij weleens een writer’s block gehad? Wat was jouw medicijn? Deel je ervaringen onderaan dit blog.

Picture of Marcel Hoogland

Marcel Hoogland

Worstel jij met je tekst? Twijfel je over je beleidsnota, persbericht, websitetekst of folder? Komt je boodschap wel over? Laat mij, Marcel Hoogland, je helpen. Mijn doel voor jou is dat je meer effect van je tekst krijgt in minder tijd, meer verbinding krijgt met je lezers, beter gelezen wordt. Ik help je niet alleen met schrijven zelf, maar weet ook hoe je een blog maakt, een website bouwt en wat de kracht van communicatie allemaal omvat.

2 reacties

  1. Uiteraard niet. Zat in mij. De cursus triggerde mijn perfectionisme…:-) En dat leidde tot niet (durven) schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *