Hoe een kikker jouw uitstelgedrag voorkomt

Ken je het verhaal van de kikker? Zo’n grote groene lelijke dikke kikker. Mark Twain schreef ooit dat als je elke ochtend meteen na het opstaan zo’n levende kikker eet, je de rest van de dag zeker weet dat het ergste wat je kan overkomen al is geweest. Van uitstelgedrag heb je dan een stuk minder te vrezen.

Ik heb dat ook met eten. Als op mijn bord verschillende gerechten liggen, zal ik altijd het in mijn ogen minst lekkere gerecht als eerste opeten. Dan weet ik zeker dat wat er komt alleen maar beter kan worden.

Begin de dag met een kikker

We hebben allemaal van die taken waar we als een berg tegenop zien, die we voor ons uitschuiven en het liefste niet doen. Als je elke dag begint met zo’n ‘kikker’, dan is de kans erg groot dat het verrichten van die taak je heel veel voldoening en een goed gevoel geeft voor de rest van de dag.

Brian Tracy schreef een boek over hoe je de kikker kunt eten. Eat that frog. Dit filmpje maakt het meteen duidelijk.

Tracy heeft twee regels over het eten van kikkers:

Als je twee kikkers moet eten, begin dan met de lelijkste.
kikker
Eet een kikker en voorkom uitstelgedrag

Anders gezegd: als je twee belangrijke taken hebt te doen, begin dan met de moeilijkste, ingewikkeldste, lastigste en belangrijkste. Zorg ervoor dat je de taak doet en ga niet iets anders doen voordat je taak helemaal is afgerond.

In de woorden van Tracy:

“Continually remind yourself that one of the most important decisions you make each day is what you will do immediately and what you will do later, if you do it at all.”

De tweede regel voor het eten van een kikker luidt:

Als je dan toch een levende kikker moet eten, heeft het weinig zin zo lang mogelijk ernaar te kijken en te wachten. Doe het!

De gewoonte om “levende kikkers te eten” voordat je iets anders doet en ook zonder er veel denktijd aan te besteden, zal je productiviteit en prestaties positief beïnvloeden. En een einde maken aan je uitstelgedrag.

Picture of Marcel Hoogland

Marcel Hoogland

Worstel jij met je tekst? Twijfel je over je beleidsnota, persbericht, websitetekst of folder? Komt je boodschap wel over? Laat mij, Marcel Hoogland, je helpen. Mijn doel voor jou is dat je meer effect van je tekst krijgt in minder tijd, meer verbinding krijgt met je lezers, beter gelezen wordt. Ik help je niet alleen met schrijven zelf, maar weet ook hoe je een blog maakt, een website bouwt en wat de kracht van communicatie allemaal omvat.

Eén reactie

  1. Een koude douche nemen is net zoiets als die kikker; ook heel moeilijk als eerste, maar niet ten koste van en ander levend wezen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *