5 bewezen manieren om zin te maken

Ken je dat gevoel? Geen energie, geen motivatie, gewoon écht geen zin. In dit artikel deel ik 5 bewezen technieken om toch in actie te komen. Van kleine stapjes tot slimme psychologische trucs - deze methodes helpen je om zin te maken, ook als je er echt geen zin in hebt.

Low Battery

Je hebt van die dagen…. Gewoon geen zin. Geen energie. Geen enkele drang om woorden op papier te zetten of te typen. Je scrolt eindeloos door social media. Checkt voor de tiende keer je mail. Kijkt nog een Netflix-aflevering. Lekker ontspannen, genieten, waarom zou je in actie komen of iets anders doen? Tsja, waarom eigenlijk? Als je geen zin hebt, dan heb je geen zin. Toch?

Soms is dat prima. Op zaterdagavond Netflix bingewatchen of door TikTok scrollen omdat je geen puf hebt om uit te gaan. Gewoon lekker blijven hangen. Als dat is wat je wilt, geniet ervan.

Maar op maandagmorgen ligt dat vaak net even anders. Dat doelloos scrollen is wel comfortabel, maar je weet dat je baas iets anders van je verwacht. En dat telefoontje dat je voor 11 uur zou plegen… Misschien toch wel slim om de telefoon te pakken. Maar ja, je hebt nog steeds geen zin.

5 manieren om zin te maken

1. In actie komen

De belangrijkste manier om zin te maken is in actie te komen. En ik weet wel, dat klinkt tegenstrijdig (“ik heb geen zin om in actie te komen”), maar toch zul je merken dat het zo werkt. Het is namelijk een natuurwet dat wat beweegt de neiging heeft in beweging te blijven. Daar is niet zoveel energie voor nodig. Maar om iets wat stil ligt in beweging te krijgen, heb je wel veel energie nodig. Dus gewoon iets gaan doen, leidt bijna altijd tot nog meer gaan doen. Actie leidt tot meer actie. Ga maar na: een stilstaande auto duwen is lastig. Een rollende auto duwen gaat al een stuk gemakkelijker.

Maar hoor ik je zeggen, ik zit hier lekker te surfen en dit artikeltje te lezen. Ik zit stil. Een knappe jongen die mij aan de gang krijgt.

Pro-tip: Begin met iets kleins. Zet één timer van 5 minuten. In die tijd doe je alleen waar je geen zin in hebt. Meestal merk je dat je daarna vanzelf doorgaat.

2. Splits je taak

Als je nog niet in beweging bent, heeft dat er vaak mee te maken dat hetgeen je moet doen (je taak) te groot klinkt om in één keer te doen. Stel dat op jouw takenlijstje staat: artikel website schrijven. Klinkt niet als onmogelijk, maar je bent er wel even mee bezig. Misschien twee uurtjes. En als je geen zin hebt en lekker zit of ligt, dan is het beeld om twee uur te gaan schrijven niet aanlokkelijk.

Het helpt dan om je taak op te splitsen in kleine onderdelenArtikel website schrijven wordt dan: drie mogelijke onderwerpen voor artikel opschrijven. Dat is een klus die je waarschijnlijk binnen één minuut hebt gedaan. Je artikel is dan weliswaar nog niet klaar, maar je bent in beweging… de kans is groot dat je na het brainstormen direct de eerste alinea over een van de thema’s gaat schrijven.

Concrete voorbeelden van taaksplitsing:

  • “Jaarrapport schrijven” → “Inhoudsopgave maken”
  • “Huis opruimen” → “Eén la opruimen”
  • “Sportschool” → “Sportkleding klaarleggen”

3. Creëer accountability

Maak jezelf verantwoordelijk door je taak met iemand anders te delen. Vertel een collega dat je om 15.00 uur dat verslag af hebt. Plan een werk-date met een vriend(in) in een koffiebar. Of deel je doel in je WhatsApp-groep. Sociale druk werkt vaak beter dan wilskracht alleen.

4. Beloon jezelf vooraf

Dit klinkt tegenstrijdig, maar werkt verrassend goed: geef jezelf eerst iets leuks, met de afspraak dat je daarna aan de slag gaat. Drink eerst die lekkere kop koffie, maar wel met je laptop open. Kijk eerst dat YouTube-filmpje, maar met je documenten al klaar. Je brein maakt zo een positieve associatie met het beginnen.

5. Voeg emotie toe

Weet je wat zeker ook helpt om zin te maken? Emotie toevoegen aan een taak. Als je op je takenlijstje kijkt, is wat je wilt gaan doen waarschijnlijk allemaal best belangrijk. Maar belangrijkheid alleen is niet voldoende om in actie te komen. Het is juist van belang na te gaan wat aan de taak jou persoonlijk raakt of motiveert. De makkelijkste manier is te bekijken wat de uitkomst is die je wilt. En zeker als je daar iets waardevols van maakt, leidt het veel makkelijker tot actie.

Voorbeeld

Klant A bellen over offerte schrijfopdracht is belangrijk. Maar het gaat om het resultaat: de opdracht die je krijgt als de offerte wordt aangenomen. En nog beter: het geld dat je verdient met de opdracht waarmee je bijvoorbeeld een Apple Watch kunt kopen. Je taak wordt dan: Apple Watch kunnen kopen / Klant A bellen over offerte. 

Een Apple Watch kunnen kopen. Daar wil ik wel zin voor maken..:-)

No energy

Tot slot

Onthoud: motivatie volgt vaak pas ná actie, niet ervoor. Wacht dus niet op het perfecte moment of het juiste gevoel. Begin gewoon. De zin komt vanzelf.

Wat zijn jouw manieren om zin te maken? Deel ze hieronder.

Laat de eerste reactie achter