3 bewezen manieren om zin te maken

Je hebt van die dagen…. Gewoon geen zin. Geen energie. Geen enkele drang om woorden op papier te zetten of te typen. Je zit lekker. Misschien wat rond te surfen. Wellicht een boek te lezen of tv te zappen. Lekker ontspannen, genieten, waarom zou je in actie komen of iets anders doen? Tsja, waarom eigenlijk? Als je geen zin hebt, dan heb je geen zin. Toch?

Sommige momenten is dat inderdaad geen enkel probleem. Op zaterdagavond doelloos langs alle kanalen zappen of wellicht wat dvd’tjes bekijken omdat je geen zin hebt om uit te gaan. Gewoon lekker blijven hangen. Als dat is wat je wilt, geniet ervan.

Maar op maandagmorgen ligt dat vaak net even anders. Dat surfen is wel lekker, maar je weet dat je baas iets anders van je verwacht. En dat telefoontje dat je voor 11 uur zou plegen… Misschien toch wel slim om de telefoon te pakken. Maar ja, je hebt nog steeds geen zin.

Geen zin om datgene te doen wat je beloofd hebt te doen, wat anderen van je verwachten of waarvoor je betaald wordt, komt bij de beste mensen voor. Gelukkig is er best vaak iets tegen te doen. Het adagium: “Heb je geen zin, dan maak je maar zin” is wellicht wat kort door de bocht. Maar zin maken is niet onmogelijk.

Drie manieren om zin te maken

1. In actie komen

De belangrijkste manier om zin te maken is in actie te komen. En ik weet wel, dat klinkt tegenstrijdig (“ik heb geen zin om in actie te komen”), maar toch zul je merken dat het zo werkt. Het is namelijk een natuurwet dat wat beweegt de neiging heeft in beweging te blijven. Daar is niet zoveel energie voor nodig. Maar om iets wat stil ligt in beweging te krijgen, heb je wel veel energie nodig. Dus gewoon iets gaan doen, leidt bijna altijd tot nog meer gaan doen. Actie leidt tot meer actie. Ga maar na: een stilstaande auto duwen is lastig. Een rollende auto duwen gaat al een stuk gemakkelijker.

Maar hoor ik je zeggen, ik zit hier lekker te surfen en dit artikeltje te lezen. Ik zit stil. Een knappe jongen die mij aan de gang krijgt.

2. Splits je taak

Als je nog niet in beweging bent, heeft dat er vaak mee te maken dat hetgeen je moet doen (je taak) te groot klinkt om in één keer te doen. Stel dat op jouw takenlijstje staat: artikel website schrijven. Klinkt niet als onmogelijk, maar je bent er wel even mee bezig. Misschien twee uurtjes. En als je geen zin hebt en lekker zit of ligt, dan is het beeld om twee uur te gaan schrijven niet aanlokkelijk.

Het helpt dan om je taak op te splitsen in kleine onderdelenArtikel website schrijven wordt dan: drie mogelijke onderwerpen voor artikel opschrijven. Dat is een klus die je waarschijnlijk binnen één minuut hebt gedaan. Je artikel is dan weliswaar nog niet klaar, maar je bent in beweging… de kans is groot dat je na het brainstormen direct de eerste alinea over een van de thema’s gaat schrijven.

3. Voeg emotie toe

Weet je wat zeker ook helpt om zin te maken? Emotie toevoegen aan een taak. Als je op je takenlijstje kijkt, is wat je wilt gaan doen waarschijnlijk allemaal best belangrijk. Maar belangrijkheid alleen is niet voldoende om in actie te komen. Het is juist van belang na te gaan wat aan de taak jou persoonlijk raakt of motiveert. De makkelijkste manier is te bekijken wat de uitkomst is die je wilt. En zeker als je daar iets waardevols van maakt, leidt het veel makkelijker tot actie.

Voorbeeld

Klant A bellen over offerte schrijfopdracht is belangrijk. Maar het gaat om het resultaat: de opdracht die je krijgt als de offerte wordt aangenomen. En nog beter: het geld dat je verdient met de opdracht waarmee je bijvoorbeeld een Apple Watch kunt kopen. Je taak wordt dan: Apple Watch kunnen kopen / Klant A bellen over offerte. 

Een Apple Watch kunnen kopen. Daar wil ik wel zin voor maken..:-) Maar wat zijn jouw manieren om zin te maken? Je kunt ze hieronder kwijt.

Picture of Marcel Hoogland

Marcel Hoogland

Worstel jij met je tekst? Twijfel je over je beleidsnota, persbericht, websitetekst of folder? Komt je boodschap wel over? Laat mij, Marcel Hoogland, je helpen. Mijn doel voor jou is dat je meer effect van je tekst krijgt in minder tijd, meer verbinding krijgt met je lezers, beter gelezen wordt. Ik help je niet alleen met schrijven zelf, maar weet ook hoe je een blog maakt, een website bouwt en wat de kracht van communicatie allemaal omvat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *