Uitstelgedrag

Uitstelgedrag is één van de belangrijkste redenen waarom schrijvers niet slagen. Hoe ontstaat het en hoe blijf je uitstelgedrag de baas?

Wat je denkt, bepaalt voor een groot deel je gedrag. Eens?

En hoe en wat je denkt, wordt grotendeels bepaald door de ervaringen die je in je leven hebt gehad.

Deze levenservaringen en gedachten bepalen mede wat je als resultaat van jouw handelen verwacht en de waarde die je aan gebeurtenissen geeft.

Daarnaast voeden ze jouw impulsiviteit.

Laten verwachtingen, waarde en impulsiviteit nu precies de drie redenen zijn waarom we uitstellen. Laat me het uitleggen. Lees verder →

Ik had vandaag geen zin dit blog te schrijven. Maar ja, de deadline roept, jij zit erop te wachten en ik heb het beloofd. Uitstelgedrag hield me tegen. Gelukkig niet al te lang. En dat gaf me een idee: misschien is het eens goed om te vertellen hoe ik vandaag (en ook andere keren) mezelf in beweging zet en uitstelgedrag zoveel mogelijk voorkom.

Wellicht ken je wat manieren al, maar was je ze vergeten. Misschien lees je wat nieuwe tips. De allerbelangrijkste tip is overigens een heel simpele: Lees verder →

“Ik doe het morgen wel.” Hoe vaak heb je dat al tegen jezelf gezegd? Je hebt nu geen zin, er zijn leukere dingen om te doen, er wachten toch echt nog wat mails die om antwoord roepen, de nieuwe Tarantino draait nu, maar hoe lang nog? Kortom, genoeg redenen om vandaag niet te doen wat je wilde doen en het even uit te stellen tot morgen. Het probleem met morgen is echter: hij komt niet. Lees verder →

Benedictus van Nursia

Benedictus van Nursia

Een van de populaire manieren om productief te zijn en je doelen te halen, is het volgen van de methode van de heilige Benedictus van Nursia. Deze monnik leefde van 480 tot 547 en staat bekend om zijn kloosterregels. Nu ben ik niet zo van de heiligen en de monniken, maar in zijn denkbeelden zitten zeer bruikbare gedachten.

Kern van zijn aanpak luidt:  Lees verder →

Ken je het verhaal van de kikker? Zo’n grote groene lelijke dikke kikker. Mark Twain schreef ooit dat als je elke ochtend meteen na het opstaan zo’n levende kikker eet, je de rest van de dag zeker weet dat het ergste wat je kan overkomen al is geweest. Van uitstelgedrag heb je dan een stuk minder te vrezen.

Lees verder →