Meer lezers dankzij Twitter

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Esthers opmerking is kort en duidelijk: “Ik vind schrijven leuk, maar word te weinig gelezen.” Het is een veelvoorkomend probleem. Je hebt een website, schrijft blogs, je directe vriendenkring leest ze, maar verder blijft het stil. Hoe krijg je meer lezers?

Daar is een heleboel over te vertellen. In dit blog beperk ik me tot een van de meest gebruikte manieren om ervoor te zorgen dat jouw blog meer gelezen wordt. Twitter.

Begin een Twitter-account

Een twitter-account maken is niet zo moeilijk. Ga naar twitter.com, kies rechtsboven voor registreren, vul de gegevens in en je hebt een account.

Vervolgens ga je naar je eigen pagina (twitter.com/jouw_twitter_naam) en klik je rechts onder de header op Profiel bewerken. Vul de belangrijkste gegevens in. Zorg voor een profielfoto en een biografie. En vul je website in met je blogs.

Maar nu begint het pas

Want een Twitter-account is leuk, zonder volgers word je niet gelezen. En volgers krijg je alleen als wat jij tweet de moeite waard is om te lezen.

Voordat je gaat proberen aan nieuwe volgers te komen, begin je dus met twitteren. Maak berichten, reageer op anderen, ga mensen volgen die je interessant vindt, maak berichten die linken naar interessante websites, etc.

Je zult merken dat wanneer je op mensen reageert, zij jou zullen gaan volgen. Dat aantal is in het begin nog beperkt, maar het is een begin. Je zult ook zien dat als jij mensen volgt, een groot deel daarvan jou gaat volgen. Dat is het begin.

Hoe kom je aan (meer) volgers op Twitter?

Maar misschien heb je al lang en breed een Twitter-account. Dan is het natuurlijk belangrijk om ook veel volgers te hebben. Want zonder volgers geen lezers.

In de praktijk krijg je op twee manieren volgers. In de eerste plaats organisch: mensen kennen jou, of lezen een waardevol twitterbericht van jou en gaan je volgen.

Daarnaast volgen de meeste Twitteraars de mensen terug die hun volgen. Dus als jij mij gaat volgen, volg ik jou terug. Als je veel mensen gaat volgen, zul je zien dat velen daarvan jou terug zullen volgen. En zij krijgen dus jouw berichten te zien. Als dat interessante content is, zullen ze wellicht jouw berichten re-tweeten. Dan krijgen al hun volgers te zien wat jij hebt geschreven. Een deel daarvan zal jou gaan volgen.

Maar wat voor mensen ga je dan volgen?

Het is van belang eerst na te denken welke mensen waarschijnlijk het meest geïnteresseerd zijn in jouw verhalen. Voor een deel kun je die mensen vinden door op trefwoord te zoeken in hun accountnaam of biografie.

Voorbeeld. Je schrijft over hardlopen en zoekt dus hardlopers die waarschijnlijk belangstelling hebben voor jouw verhalen. Je vindt ze eenvoudig via Twitter:

Gebruik de zoekfunctie van Twitter

Als je ingelogd bent, vind je rechtsboven, naast je profielfoto (die je uiteraard hebt toegevoegd, je bent immers geen ei) de zoekbalk. Als je daar hardlopen invult, krijg je diverse resultaten te zien.

  • Je kunt zoeken op de hashtag hardlopen. Dat betekent dat je alle berichten krijgt te zien waar #hardlopen in staat.
  • Daarna zie je een aantal suggesties van twitter-accounts waar het woord hardlopen in zit. Goede kans dat zij iets met hardlopen hebben.
  • En helemaal onderaan staat de keuze Zoeken naar alle personen met hardlopen. Als je hierop klikt, krijg je een overzicht van alle twitter-accounts waar het woord hardlopen in de biografie staat. Wedden dat veel van deze mensen geïnteresseerd zijn in jouw verhalen over hardlopen?

Op deze manier kun je gestaag je aantal volgers laten groeien. En worden je blogs dus meer gelezen.

Meer lezers dankzij Twitter

Tot slot

Nog een paar tips

  • Uiteraard zijn andere sociale media naast Twitter net zo belangrijk.
  • Twitter je bericht met een link naar je blog meerdere keren per dag en per week. Herhaling is de kracht van communicatie.
  • Gebruik bij je Twitter-bericht een passende illustratie.
  • Gebruik in je Tweets hashtags. Uit onderzoek blijkt dat tweets met een hashtag meer gezien worden, meer betrokkenheid en kliks opleveren. Uiteraard blijft de waarde van het bericht het belangrijkste, maar hashtags helpen.
  • Varieer in je bericht en bekijk welke het meest effectief is.
  • Twitter veel en regelmatig.
  • Verstuur niet alleen berichten, reageer ook op tweets van anderen. Zeker over onderwerpen waarover jij schrijft.

Wat is jouw belangrijkste tip om meer gelezen te worden? 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *