9 schrijftips voor betere teksten

Je hebt ongetwijfeld veel tijd besteed aan je teksten voor je website. Met aandacht en energie ben je alle aspecten van je dienstenpakket langsgelopen. Alles staat vermeld. De site kan live.

Enige tijd later merk je dat er nog geen mensen op je teksten hebben gereageerd. Geen e-mails. Geen reacties. Je vraagt een vriendin jouw teksten te lezen. Ze belt en zegt het netjes:

‘Ik kan zien dat je veel tijd en energie in de website hebt gestopt. Het zijn uitgebreide teksten geworden. Heel goed. Alleen…’

[Je voelde de maar al komen. Feedback is leuk, maar er komt altijd een maar…]

‘Alleen… het is teveel. Je pagina’s zijn te lang. Ik heb ze gelezen omdat je het vroeg, maar als ik zo’n site tegenkom van iemand anders dan surf ik door.’

Veel websites kampen met te lange teksten. Maar daar is iets aan te doen.

Negen willekeurige schrijftips:

  1. De punt vind je rechts van de komma op je toetsenbord. Een zin heeft bij voorkeur minder dan twaalf woorden. Zijn het er meer, bijvoorbeeld vanwege bijzinnen, zet dan vaker een punt.
  2. Wees eerlijk tegen jezelf. Natuurlijk is alles interessant wat je schrijft. Maar ook voor een website-lezer? En zelfs als je antwoord ja is: websitebezoekers lezen niet, ze scannen slechts je tekst. Als je geluk hebt.
  3. Schrijf alsof je praat. Dat betekent overigens niet platte teksten of dialect. Maar stel je een gesprek voor met iemand en schrijf je spreektekst op.
  4. Denk na voor je schrijft, alleen dan schrijf je actief. Passieve vormen maken alleen maar duidelijk dat je een luie schrijver bent. Plus: actiever is korter.
  5. Doe eens normaal, man. “Doe lekker zelf normaal”. Oftewel: let op je toon. Wil je vertellen, verleiden, verwachtingen managen of vertrouwen creëren?
  1. Zit je vast in de tekst? Maak een nieuwe alinea en schrijf achter elkaar alle gedachten op die door je hoofd spoken. Doe dat drie minuten, zonder te corrigeren of terug te lezen. Ga dan iets anders doen. Als je na een kwartier terugkomt, kun je verder. Waarschijnlijk staan er bruikbare argumenten op het scherm.
  2. Vertrouw jezelf niet als lezer. Jij bent de deskundige, jij kent alle achtergronden. Laat altijd een leek je tekst beoordelen op logica, missende verbanden of onterecht gebruikte voorkennis.
  3. Leer van anderen. Zowel bij het lezen als in de feedback die je op je stukken vraagt en krijgt. Plus: Deel met anderen jouw schrijftips. Bijvoorbeeld hieronder bij de reacties/meningen.
  4. Schrijf zoals jezelf wilt lezen. Welke pagina’s op websites lees je graag? En welke juist niet. En hoe zit dat met de pagina’s op jouw eigen website?
Picture of Marcel Hoogland

Marcel Hoogland

Worstel jij met je tekst? Twijfel je over je beleidsnota, persbericht, websitetekst of folder? Komt je boodschap wel over? Laat mij, Marcel Hoogland, je helpen. Mijn doel voor jou is dat je meer effect van je tekst krijgt in minder tijd, meer verbinding krijgt met je lezers, beter gelezen wordt. Ik help je niet alleen met schrijven zelf, maar weet ook hoe je een blog maakt, een website bouwt en wat de kracht van communicatie allemaal omvat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *